Waarom diëten niet werken en wat je wel kunt doen om op gewicht te blijven.

Waarom diëten niet werken en wat je wel kunt doen om op gewicht te blijven.

Een vaak gestelde vraag

Bijna iedereen die bij mij in de praktijk komt heeft (ook) als hulpvraag: “Ik wil afvallen, kan je me daarbij helpen?”.

Overgewicht kan vele oorzaken hebben, van een hormonale disbalans tot teveel stress van te weinig beweging tot teveel koolhydraten en van te weinig eten tot jezelf niet op nummer 1 zetten. Maar ook darmproblemen, (laaggradige) ontstekingen in het lichaam en leververvetting zie ik vaak als onderliggende oorzaak van overgewicht. Of gevolg?

Overgewicht in Nederland

16% van de Nederlanders boven de 20 jaar heeft obesitas. Ruim een derde van de Nederlanders boven de 20 jaar heeft overgewicht. Begin jaren tachtig had 5% van de 20+-ers in Nederland obesitas. En als ik foto’s zie van een zomerse stranddag in de jaren zestig was er bijna geen persoon met overgewicht te zien. Wat heeft ervoor gezorgd dat zoveel Nederlanders (en ook elders op de wereld) tegenwoordig kampen met teveel kilo’s?

Wanneer ging het fout?

Toen ik op de basisschool zat at ik drie keer per dag en kreeg soms een appel of biscuitje als ik uit school kwam. In het weekend was er soms een bakje chips als we t.v. gingen kijken, maar veel gesnoept werd er niet. Ergens in de jaren ’80 kwam Honig met pakjes en zakjes, o.a. om spaghetti te maken. Het was gemakkelijk en voegde veel smaak toe aan de spaghetti. Maar het zat vol met ongezonde stoffen (veel E-nummers). In die jaren werd ook het vet in de voeding als kwade genius bestempeld en werd de roomboter vervangen door Zeeuws Meisje en Bleu Band halvarine. Het ossenwit (frituurvet gemaakt van dierlijk vet) werd vervangen door vloeibare frituurvetten. De lightproducten werden geïntroduceerd en de tussendoortjes werden steeds meer gemeengoed. En vanaf die tijd zijn mensen gaan groeien in omvang en zijn er steeds meer chronische ziektes ontstaan.

Uiteraard zullen ook onze leefomgeving (Nederland heeft een behoorlijk vervuilde lucht) en stress ook een rol spelen bij de enorme toename in overgewicht. Daarnaast is alcohol veel meer geaccepteerd en zijn er legio mensen die elke dag een glas wijn nemen “voor de gezelligheid”.

Nooit meer hoeven diëten, hoe zou dat zijn? 

Je lichaam goed voeden is een van de mooiste dingen die je voor jezelf kunt doen. Hoe zou het zijn als je maar drie keer per dag hoeft te eten? Hoe zou het zijn als je hoofd tussen de maaltijden door niet zegt: “ik lust wel een lekker koekje”. Hoe zou het zijn als je die leuke jurk of broek weer zou passen? Hoe zou het zijn als je je energieker zou voelen en weer goed slaapt? Hoe zou het zijn als je nooit meer hoeft te diëten? Klinkt goed, toch? Het is best vermoeiend om altijd maar met je gewicht in de weer te zijn. En een paar keer per jaar te besluiten: “Vanaf morgen ga ik er écht wat aan doen”. Een goed gevoed lichaam zeurt niet tussendoor.

Hoe doe ik dat?

Jarenlang heb ik ook allerlei diëten gevolgd met als resultaat dat ik uiteindelijk meer woog dan toen ik startte. Heel veel mensen gaan, na het behalen van het streefgewicht, weer terug naar hun oude voedingspatroon en dat kan dus niet. Want: “Als je gaat eten wat je altijd at, zal je weer worden zoals je altijd was”.  Dus je moet iets veranderen wat je nog niet eerder hebt geprobeerd. En als je eenmaal een goede balans hebt gevonden is er heus nog ruimte om af en toe te sjoemelen. En dan ga je vanzelf voelen hoe je lichaam daarop reageert.

Wat wil jij?

Leven zonder diëten kan. Leer jezelf een nieuwe manier van eten die je veel zal opleveren. Ik geef regelmatig presentaties voor kleine groepen in mijn praktijk, maar een (kosteloze) telefonische afspraak om de mogelijkheden door te spreken behoort ook zeker tot de mogelijkheden.

Foto's: Unsplash (o.a. Diana Polekhina)


Over de schrijver
Reactie plaatsen