De valkuilen van de Westerse voeding

Heb je wel eens nagedacht over dat wat je in je mond stopt met jou doet? Velen hebben geen benul en denken er niet over na. Wat in de supermarkt verkocht wordt zal toch wel goed zijn? We eten massaal te veel brandstoffen en te weinig bouwstoffen. Ik zeg tegen mijn klanten: als je benzine in de tank van je auto laat stromen, en de tank zit vol, dan stroomt de boel over. Helaas komen de koolhydraten die je teveel eet er niet via je mond weer uit……,,. En eet je vooral veel snelle koolhydraten zoals brood, pasta (ja, ook volkoren), witte rijst, snoep, koek, frisdrank, enz. dan heb je daarnaast ook nog te maken met chronisch verhoogde bloedsuikerspiegels. En tussendoortjes zorgen voor een continue op en neer gaande bloedsuikerspiegel wat geen wenselijke situatie is. Je hebt sneller weer honger, bent moe na een maaltijd met veel koolhydraten en het op en neer gaan van de bloedsuikerspiegel kan de binnenkant van de vaatwanden beschadigen wat tot kleine ontstekingen kan leiden.

 "Gezonde" tussendoortjes
 
Ooit heb ik ook overgewicht gehad, zo’n 14 kg. Met Sonja Bakker lukte het me om er 8 kg. af te krijgen maar deze zijn er allemaal weer aangekomen plus 2 kg. extra. En zo verging het me met elk dieet. De tussendoortjes die we zogenaamd moeten eten om “onze stofwisseling op gang te houden” zijn verzonnen door de voedingsindustrie. Gastdocenten uit de voedingsindustrie vertellen aan de diëtisten in spé dat het heel goed is om de tussendoortjes die zij maken te eten want dat houdt de bloedsuikerspiegel op peil. Aan tussendoortjes valt voor de industrie veel mee te verdienen dan aan een appel.
 Zelf eet ik, in de meeste gevallen, maar drie keer op een dag. Een stuk rustiger voor je spijsvertering, want elke keer maagzuur en spijsverteringsenzymen aanmaken kost veel grondstoffen en energie.

Suikers
 
Het eten van suikerrijke producten tussen maaltijden door zorgt ervoor dat er de gehele dag door insuline in je aders stroomt. Insuline is hard aan het werk om al die suikers uit de bloedbaan weg te sluizen naar je cellen. Hoge bloedsuikerspiegels veroorzaken kleine ontstekinkjes in de bloedvaatwanden, cholesterol repareert het. Zo ontstaat een kleine verdikking waar kalk, vet en cholesterol achter blijft plakken en aderverkalking is een feit. En hoge insulinespiegels verstoren je complete metabolisme (en hormoonhuishouding). Normaal circuleert er 5 gram suiker in je bloed. Een taartje doet je bloedsuikerspiegel explosief stijgen. Zou dat stress opleveren voor het lichaam? Wat denk je?

Te weinig bouwstoffen
 
Je bent wat je eet, verteert en opneemt. Wat mij betreft is dat een waarheid als een koe. Eet je slecht, dan ga je er op den duur ook slecht uit zien en krijg je gezondheidsklachten. Eiwitten (zoals in kaas, vis, vlees, granen, eieren, paddenstoelen, bonen) zijn een zeer belangrijke bouwstof; in elke cel van je lichaam zit eiwit, in je spieren, je organen, je botten, je zenuwweefsel en neurotransmitters (hormonen in je zenuwstelsel). Maar ook je witte bloedcellen, enzymen, hormonen en hemoglobine (onderdeel van je rode bloedcellen) worden gemaakt uit eiwitten. Hoe moet een lichaam al deze onderdelen in stand houden als er geen bouwstoffen zijn?

Datzelfde geldt voor vetten. Wat smeert Nederland op brood? Halvarine. Waar bakt Nederland in? Vloeibare bakvetten of Croma. Hoe vaak eet de gemiddelde Nederlander vis? Een keer per maand, en dan nog vaak kibbeling…. Elke celwand bestaat uit vet. Onvoldoende gezonde vetten eten levert problemen op en bevordert trek. Het lichaam gaat laaggradig ontsteken…. en dat is niet fijn voor je immuunsysteem.

Onderhoud

De kans is niet heel groot dat je vitaal oud wordt als je niet het juiste onderhoud aan jezelf pleegt. Zorg jij net zo goed voor jezelf als voor je auto? Wil je echt je voedingspatroon aanpassen, dan gaat het erom wat bij jóu past. Een levensstijl moet je blijvend wijzigen en dat gaat niet door even minder calorieën te eten en dan weer “gewoon” te eten.  En als je weer in balans bent kan je heus nog wel een keer iets ongezonds eten, maar doe dat niet elke dag. Zo moeilijk hoeft het niet te zijn; begin eens met het mijden van de middenpaden in de supermarkt en koop geen “vierkante voeding” meer. Er zijn maar een paar schappen interessant. En ben je eenmaal gewend, dan wil je niet meer anders en verbaas je je elke keer weer over datgene wat er op de band van de kassa wordt gelegd.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen